ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Η Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας αναπτύσσει δράσεις για την υποστήριξη του θεσμικού ρόλου του ΣΕΒ στη διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προάγουν την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

sev4enterprise

 

μαζι στην εκκίνηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες», 6/11/2012

 

 

Με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής ως καθοριστικών παραμέτρων για την ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας, που θα στηρίζει σύγχρονες θέσεις εργασίας και την πρόκληση χάραξης εθνικών στρατηγικών, ο ΣΕΒ διοργάνωσε την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 δημόσια εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Σκοπός της παρέμβασης του ΣΕΒ είναι να συμβάλει σε μία ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τις τεχνολογικές προτεραιότητες της χώρας και να αναδείξει τη σπουδαιότητα καθώς και την αλληλεξάρτηση τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και ανταγωνιστικότητας.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ο  Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής, σημείωσε: «Η συγκυρία και η καθημερινότητα συνθλίβει σήμερα τις επιχειρήσεις –παρ’ όλα αυτά, και παράλληλα με την προσπάθεια επιβίωσης της οικονομίας, πιστεύουμε ότι πρέπει να προσπαθούμε και για την οικοδόμηση του αύριο, της νέας Ελλάδας που θα έχει μια οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική και δυναμική. Ο ΣΕΒ αντιλαμβάνεται ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν καθοριστική παράμετρο στην ανάπτυξη μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατηγικής τεχνολογικής πληροφόρησης για την αποτελεσματική παρακολούθηση των τεχνολογικών θεμάτων. Ο μηχανισμός αυτός είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ενημέρωσης που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το Δίκτυο αυτό δίνει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, που αφορούν στον προσδιορισμό και τη χαρτογράφηση τεχνολογιών αιχμής σε οκτώ τομείς ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.»

Ο ΣΕΒ θέτει στη διάθεση της Πολιτείας τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, επιθυμώντας έμπρακτα και τεκμηριωμένα να συμβάλει  στην αναγκαία συζήτηση για την οριοθέτηση των τεχνολογικών προϋποθέσεων της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας παρευρέθη η κυρία Aννα  Δαλλαπόρτα, Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Aλλων Πόρων.
Ακολούθησαν, ο χαιρετισμός   του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε, επίσης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Κώστας Φωτάκης. Ιδιαίτερα κρίσιμες για την ανάδειξη της σχέσης αλληλεπίδρασης μεταξύ τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και ανταγωνιστικότητας ήταν οι παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Βασίλη Μάγκλαρη και του επικεφαλής της Μονάδας Regional Dimension of Innovation and Links with Cohesion Policy της Γενικής Διεύθυνσης για την Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρη Κορπάκη.

«Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική η Ελληνική οικονομία στο διεθνές περιβάλλον είναι η ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών που αφορούν στην Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ΕΤΑΚ)», σημείωσε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Βασίλης Μάγκλαρης και συμπλήρωσε «η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ΕΤΑΚ συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από την Πολιτεία για την έξοδο από τη βαθιά δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Για τον σκοπό αυτό, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις σε Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μίας οικονομίας που θα χαρακτηρίζεται από ένταση γνώσης/καινοτομίας για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσίων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ΓΓΕΤ φιλοδοξεί να αναδείξει τις απαιτούμενες συνέργειες των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στα ΑΕΙ και στους Ερευνητικούς της Φορείς με την παραγωγή καινοτομίας από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα –όπως τόνισε ο κ. Μάγκλαρης- η ΓΓΕΤ έχει δρομολογήσει την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο απλοποιημένων διαδικασιών που στηρίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, καθώς και την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας για την προγραμματική περίοδο 2013-2020.»...

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης.

 

Ομιλίες - Παρουσιάσεις


Περισσότερες πληροφορίες για την Εκδήλωση

  • Νέο! Δείτε εδώ βιντεοσκοπημένα απόσπασματα της εκδήλωσης.
  • Διαβάστε εδώ τα Bιογραφικά των Oμιλητών.
  • Διαβάστε εδώ το Πρόγραμμα της εκδήλωσης. 

 

Ταυτότητα

Η Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας αναπτύσσει δράσεις για την υποστήριξη του θεσμικού ρόλου του ΣΕΒ στη διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προάγουν την ανάπτυξη.