ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Η Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας αναπτύσσει δράσεις για την υποστήριξη του θεσμικού ρόλου του ΣΕΒ στη διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προάγουν την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

sev4enterprise

 

μαζι στην εκκίνηση

''FORUM για την Εργασία και τις Δεξιότητες του Αύριο'': O Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες, 10 Ιουλίου 2013

Ένα πρότυπο Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες με σκοπό την αποτελεσματική σύζευξη μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό στην αγορά εργασίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης παρουσίασε ο ΣΕΒ στο FORUM για την Εργασία και τις Δεξιότητες του Αύριο, την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και της πολιτείας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μετέφεραν γνώσεις και εμπειρίες, αντάλλαξαν απόψεις και υπέδειξαν προτάσεις σε μια υποδειγματική διαδικασία διαβούλευσης. Όπως τονίστηκε η δυναμική των αλλαγών στον εργασιακό χώρο καθιστά απαραίτητη την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των δεξιοτήτων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις στο σημερινό και αυριανό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μηχανισμός Διάγνωσης που ανέπτυξε ο ΣΕΒ, κινητοποιώντας ομάδες εμπειρογνωμόνων και στελεχών επιχειρήσεων που συγκροτήθηκαν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, τεκμηρίωσε 90 περίπου κρίσιμα επαγγέλματα που σε όρους γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστική εξέλιξη οκτώ σημαντικών επιχειρηματικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η επένδυση στις γνώσεις και στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τόνισε σε ομιλία του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χάρης Κυριαζής, ο οποίος σημείωσε ότι παρά τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια, σήμερα απουσιάζει στη χώρα μας ένας μηχανισμός που να αποτυπώνει τις αναπτυξιακές ανάγκες σε εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες του στελεχιακού μας δυναμικού. Ο ΣΕΒ, εκπροσωπώντας το δυναμικό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που μάχεται καθημερινά αλλά προετοιμάζει και το αύριο, αποφάσισε έμπρακτα να συμβάλλει στην κάλυψη αυτού του κενού, μέσα από το στήσιμο ενός Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες. Με το σημερινό FORUM –τόνισε ο κ. Κυριαζής- ο ΣΕΒ εγκαινιάζει με μια νέα διαδικασία Διαβούλευσης με τους κύριους εμπλεκόμενους σε θέματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού -Πολιτεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωνικοί φορείς, επιχειρήσεις- με στόχο την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, την ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων για απαιτούμενες δράσεις τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής των φορέων τυπικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κα Αννα Δαλλαπόρτα, και το πρώτο μέρος της ολομέλειας έκλεισε με πάνελ συζήτησης, με τίτλο: «Κτίζοντας Δεξιότητες για την Ανταγωνιστικότητα», στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Διευθυντής, Επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο κ. Robert Mahler, Chairman of BUSINESSEUROPE's 2012 taskforce on apprenticeships, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, Quest Συμμετοχών AE, ο κ. Ιωάννης Καλογήρου, Καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος, Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ), ΕΜΠ και ο κ. Antonio Ranieri, Senior Expert on Skill Needs Anticipation, CEDEFOP.

Στη 2η ενότητα του Forum πραγματοποιήθηκαν 8 παράλληλα Τομεακά Εργαστήρια που κάλυψαν τους επιχειρηματικούς τομείς της Ενέργειας, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), των Τροφίμων, των Δομικών Προϊόντων, του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του Μετάλλου και της Υγείας.

Οι εργασίες του Forum ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. O κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ των αξιών και των αξίων που έχουμε ανάγκη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάδειξη μιας νέας γενιάς πολιτικών, επιστημόνων και επιχειρηματιών απαλλαγμένων από τις νοοτροπίες και αμαρτίες του παρελθόντος.
 

  

  • Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό σημείωμα για το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες.
  • Διαβάστε εδώ την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
  • Διαβάστε εδώ την ομιλία του εκτελεστικού αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή στο άνοιγμα της εκδήλωσης. 
  • Διαβάστε εδώ τα συμπεράσματα, όπως προέκυψαν από τις εργασίες του FORUM και ανακοινώθηκαν δημόσια στην Ολομέλεια

 

 

 

 

 

Ταυτότητα

Η Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας αναπτύσσει δράσεις για την υποστήριξη του θεσμικού ρόλου του ΣΕΒ στη διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προάγουν την ανάπτυξη.